Ηχητικά και φωτεινά σήματα


Οι χειριστές των μικρών ταχυπλόων σκαφών ενδεχομένως να βρεθούν σε κατάσταση ομίχλης και η ορατότητα να είναι πολύ περιορισμένη. Κατά την διάρκεια της ομίχλης οι ναυτιλλόμενοι έχουν ν΄ αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης με άλλο πλοίο που πλέει στην ίδια περιοχή

Πρέπει για αυτό το λόγο να γνωρίζουν τα ηχητικά και φωτεινά σήματα τα οποία εκπέμπονται από άλλα σκάφη, ώστε να αντιδρούν αναλόγως. Τα ηχητικά σήματα εκπέμπονται με οποιοδήποτε τρόπο παραγωγής συνεχούς ήχου π.χ σειρήνα, σφυρίχτρα.

Τα φωτεινά σήματα μπορούν να παραχθούν με ένα φανάρι ή ένα περίβλεπτο λευκό φανό κατά τη διάρκεια της νύκτας. Τα Ηχητικά και φωτεινά σήματα εκπέμπονται από τα πλοία όταν πρόκειται να εκτελέσουν τους διάφορους χειρισμούς.

Ορισμοί

Βραχύς Συριγμός (.) διαρκεί περίπου ένα δευτερόλεπτο.

Μακρύς Συριγμός (-) Διαρκεί περίπου 4-6 δευτερόλεπτα.

Μηχανοκίνητα πλοία που τελούν εν όψει αλλήλων.

Στρέφω δεξιά : (ένα Α) Ένα βραχύ συριγμό (.)

Στρέφω Αριστερά : (δύο Α) Δύο Βραχείς συριγμοί (..)

Κάνω Ανάποδα – Αναποδίζω : (τρία Α) Τρεις Βραχείς συριγμοί (...)

Εάν θέλω να εκφράσω  αμφιβολίες ως προς τις  προθέσεις άλλου πλοίου : Πέντε Βραχείς συριγμοί (.....)

Σε ένα στενό δίαυλο όταν ένα πλοίο προτίθεται να προσπεράσει άλλο τότε οφείλει να εκπέμψει δύο μακρούς συριγμούς ακολουθούμενοι από ένα βραχύ (--.) αν θα προσπεράσει από δεξιά.

Σε ένα στενό δίαυλο όταν ένα πλοίο προτίθεται να προσπεράσει άλλο τότε οφείλει να εκπέμψει δύο μακρούς συριγμούς ακολουθούμενοι από δύο βραχείς (--..) αν θα προσπεράσει από αριστερά.

Το πλοίο που προπορεύεται εφόσον συμφωνεί δίνει τη συγκατάθεση του εκπέμποντας ένα μακρύ ένα βραχύ ένα μακρύ ένα βραχύ (-.-.).

Κατά τη διάρκεια της νύκτας οι συριγμοί μπορούν να συμπληρώνονται και από τις αντίστοιχες αναλαμπές. Το χρονικό περιθώριο μεταξύ των δύο σημάτων πρέπει να είναι τουλάχιστο 10 δευτερόλεπτα.

Όταν ένα πλοίο κινείται κανονικά μέσα σε ομίχλη πρέπει να εκπέμπει ένα μακρύ συριγμό κάθε δύο λεπτά.

Όταν βρίσκεται αγκυροβολημένο δύο μακροί  συριγμοί  κάθε δύο λεπτά.

Όταν είναι ακυβέρνητο ένα μακρύς και δύο βραχείς συριγμοί κάθε δύο λεπτά..

Πλοία κάτω των 12 μέτρων δεν είναι υποχρεωμένα να εκπέμπου τα παραπάνω σήματα. Μπορούν όμως να δηλώνουν τη θέση τους με ένα έντονο ηχητικό σήμα κάθε δύο λεπτά. Τα μικρά ταχύπλοα τα οποία δεν είναι εφοδιασμένα με σειρήνα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την σφυρίχτρα του σωσιβίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.