Σήματα Κινδύνου


Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο βρεθούμε σε μια δυσάρεστη κατάσταση μέσα στην θάλασσα με το σκάφος μας που με τις δικές μας δυνάμεις δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τότε πρέπει να γνωρίζουμε κάποιους τρόπους με τους οποίους θα ειδοποιήσουμε παραπλέοντα σκάφη ή την ακτή ότι κινδυνεύουμε. Γενικός κανόνας είναι ότι όταν κινδυνεύουμε στην θάλασσα ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μέθοδο ή τρόπο ώστε να προσελκύσουμε τη προσοχή των άλλων σκαφών ή την ακτή.

Καλύτερη μέθοδος και αποτελεσματικότερη είναι φυσικά η εκπομπή May day από τον ασύρματο μας VHF Marine που πρέπει να διαθέτει το σκάφος μας (πως εκπέμπουμε σήμα κινδύνου στο κανάλι 16 από τον ασύρματο έχουμε αναφερθεί σε άλλο κεφάλαιο του βιβλίου)

Με το φορητό μας τηλέφωνο μπορούμε να ειδοποιήσουμε την ακτή. Προϋπόθεση σε αυτή μας την επιλογή είναι να γνωρίζουμε τα τηλέφωνα των λιμενικών αρχών Π.Χ Κύπρος Ράδιο ΚΣΕΔ Λιμενική Αστυνομία. Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι καλό θα είναι τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης να είναι κάπου γραμμένα και πλαστικοποιημένα γιατί σε κατάσταση πανικού δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ορθά και άμεσα.

Φωτοβολίδες αλεξιπτώτου και χειρός – Καπνογόνα.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να γνωρίζουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις φωτοβολίδες και τα καπνογόνα. Οι φωτοβολίδες είναι αποτελεσματικές κατά τη διάρκεια της νύκτας ενώ τα καπνογόνα κατά τη διάρκεια της μέρας.

Πάντοτε τα ρίχνουμε από την υπήνεμη πλευρά του σκάφους μας ώστε ο αέρας να παρασέρνει μακριά από εμάς και το σκάφος την φλόγα και το τοξικό καπνό της καύσης.

ΠΟΣΟΧΗ τα καπνογόνα και οι φωτοβολίδες είναι υλικά επικίνδυνα. Προσοχή στη χρήση και φύλαξη τους. Μακριά από παιδιά. Πρέπει να τις αντικαθιστούμε όταν παρέλθει ο χρόνος που μας επιβάλλει ο κατασκευαστής για να λειτουργήσουν όταν τα χρειαστούμε.

Οποιαδήποτε συσκευή που παράγει ηχητικά σήματα Π.Χ η σειρήνα του σκάφους σφυρίχτρα πυροβολισμός με κάποιο τρόπο

Το κούνημα πάνω κάτω και των δύο μας χεριών είναι ένα σήμα κινδύνου.

Φακός κατά τη διάρκεια της νύκτας ή καθρέφτης κατά τη διάρκεια της μέρας με την ανάκλαση του ηλίου.

Συσκευές εκπομπής σημάτων κινδύνου (Distress) που Δυνατό να διαθέτει ένα σκάφος.

Ο συνδυασμός των  σημαιών του ναυτικού κώδικα Ν πάνω και  C κάτω είναι ένα διεθνές σήμα κινδύνου στη θάλασσα.

ΠΡΟΣΟΧΗ Σήμα Κινδύνου πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση που κινδυνεύει άμεσα ανθρώπινη ζωή,  διατρέχουμε πραγματικό κίνδυνο και δεν μπορούμε με τις δικές μας δυνάμεις να ανταπεξέλθουμε. Η χρήση σήματος κινδύνου η οποία στο τέλος αποδειχτεί ότι ήταν αχρείαστη ίσως θέσει σε κίνδυνο άλλες ανθρώπινες ζωές οι οποίες θα προτρέξουν για να μας βοηθήσουν πέραν της οικονομικής σπατάλης από τη κινητοποίηση των σκαφών διάσωσης.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.